De therapie

In het kort

Therapie ter verlichting van uw hoofpijn-, nek-, rug-, knie- en voetklachten.

Over zolentherapie

De therapie bestaat uit op maat gemaakte zooltjes bij voet- en/of houdingsklachten. Deze zolen zijn geen steunzolen, maar zooltjes met kurkwigjes van 1 tot 3 mm. De wigjes worden zo geslepen dat ze direct actief inwerken op spieren (door deze te prikkelen) en pezen (door deze te ontlasten). Hierdoor ontstaat er een verandering van voet- en houdingsbelasting.

Grondlegger van deze (proprioceptieve) zooltjes is de Franse neuroloog dr. R.J. Bourdiol. Als men pijnklachten heeft neemt het lichaam vaak een houding aan die het minste pijn geeft (compensatie). Deze compensatie wordt in stand gehouden en gezien als de ”juiste” houding. De cirkel is rond, want dit kan weer leiden tot andere pijnklachten.

Voet- en houdingstypen

Drie voettypen met een bijbehorende houding waar u zich mogelijk in herkent.

De holvoet

De "normale" voet

De platvoet

Een voettype is géén voetafwijking, maar een voettype kan wel voor bepaalde klachten zorgen. Alleen bij klachten aan voet en/of houding werk ik naar stabiliteit. Zo maak ik voor de platvoet zooltjes die de voetboogspieren prikkelen en daarmee voor stabiliteit zorgen. Bij de holvoet is de voetboog juist gespannen en wordt er niet voor steun gezorgd.

Combinatiezolen

Voor de kindervoet, diabetische en reumatische voet, en bij hielspoorklachten.

De kindervoet

Heeft uw kind wel zolen nodig? Mogelijk heeft uw kind:

  • een platvoet of een holvoet;
  • loopt hij/zij vreemd;
  • heeft hij/zij slappe enkels;
  • is hij/zij snel moe tijdens het lopen;
  • loopt hij/zij veel op de tenen;
  • loopt hij/zij met voetjes naar binnen of buiten;
  • heeft hij/zij achillespeesklachten;
  • of heeft hij/zij knieklachten.

Een kindervoet in de groei (tot ongeveer 18 jaar) doorloopt verschillende fases die bovengenoemde klachten met zich mee kunnen brengen. Als de voet een bepaalde fase niet voldoende doorloopt, kan een combinatiezool de voet en/of houding de juiste impuls geven.

De voet wordt in de therapie niet ondersteund, maar juist geprikkeld. Bij de holvoet worden de pezen ontspannen en wordt de achter en/of voorvoet begeleid.

Tijdens het onderzoek van het kind kijk ik naar de voeten en houding tijdens het gaan staan en bij het liggen. Samen bespreken we wat opvalt en of zooltjes een toegevoegde waarde kunnen hebben. Misschien kan ik een enige ongerustheid wegnemen. Graag zie ik oude, gedragen maar ook nieuwe schoenen en eventueel sportschoenen.

De diabetische en reumatische voet

Daar waar nodig maak ik een combinatiezool (biomechanische– en therapiezool) voor mensen met voetklachten als gevolg van diabetes mellitus of reuma.

Vanwege het gebruik van o.a. zachte materialen ervaart men de zolen en het drukvrij leggen van drukpunten onder de voeten vaak als prettig.

Het schoenadvies is hierbij een hele belangrijke factor. Dit zal uitgebreid worden besproken.

Hielspoorklachten

Hielspoorklachten zijn alle klachten aan de hak met of zonder uitstraling. Deze komen voornamelijk voor bij het opstarten. Dit kan een grillige pijnervaring zijn; de ene dag is de andere niet. Je kunt chagrijnig worden van deze stekende en/of zeurende pijn. Meestal betreft het een aandoening in de aanhechting van de peesplaat (Fascia Plantaris), met of zonder een steriele ontsteking (bursitis). De genezing vergt enige tijd en geduld.

De eventuele behandeling kan bestaan uit:

  • tijdelijk minder voetbelasting,
  • eventueel koelen,
  • oprekken van voet na rust,
  • met balletje onder voet rollen,
  • Shockwave,
  • Shiatsu of andere massage (vaak is het onderbeen ook stijf en gespannen),
  • stevige schoenen die voet immobiliseren,
  • en/of beiderzijds zooltjes met onder andere zachte hielverhoging.

Hallux Valgus

Hallux Valgus is te herkennen aan een scheve grote teen. Ook heeft men vaak aan de binnenkant van de voet een bult (bunion). Een veelvoorkomende oorzaak is een (genetisch bepaald) zwak bandenstelsel in combinatie met het dragen van te smalle schoenen. De afwikkeling van de voet gebeurt vaak over deze bunion en de zijkant van de grote teen, met eelt als gevolg. De ene voet is ook meer aangedaan dan de andere.

Goed schoenadvies, eventuele teenoefeningen en zolen met een halluxelement kunnen de teen in goede banen leiden om erger te voorkomen.